Ce trebuie sa inveti pentru a lucra ca web designer

By September 27, 2011 Design 2 Comments

Daca vrei sa lucrezi ca web designer, trebuie sa stii ca web design-ul este un camp multidisciplinar care necesita creativitate, pasiune, cunoasterea celor mai noi tehnologii, rabdare, dorinta de a invata ceva nou in fiecare zi si multe altele pe care le voi detalia in continuare.

Citeste si: Invata singur web design (ghid gratuit)

Cu ce se ocupa un web designer

In total, sunt 5 laturi ale web design-ului cu care un web designer se confrunta:

Continutul

Aici ma refer la forma si organizarea continutului unui site. Poate varia de la felul in care este scris textul la cum este organizat, prezentat si structurat intregul continut (text, imagini, video, etc.). Toate acestea se pot realiza folosind o tehnologie de markup (ex: HTML)

Elementele vizuale

Ele alcatuiesc layout-ul site-ului care este creat de obicei folosind HTML, CSS, Photoshop – alte programe de editare grafica – sau chiar Flash. Multe layout-uri includ elemente grafice, folosite pentru decor sau navigare.

Aspectul vizual al unui site este cel mai evident, dar nu este nici singurul, nici cel mai important aspect al web design-ului.

Tehnologia

Nu ma refer la tehnologii ca HTML sau CSS (tehnologii care stau la baza web design-ului) ci la diferite aspecte ce privesc interactiunea elementelor unui site, in special a celor dezvoltate folosind tehnici de programare. Astfel de elemente pot fi scripturi client-side, aplicatii server-side, etc.

Performanta

Viteza de incarcare, posibilele erori sau situatii in care acestea pot aparea, arhitectura retelelor, software-ul si hardware-ul folosit, toate acestea afecteaza performantele unui site.

De ex: Daca trebuie sa faci un site pentru intranetul companiei si reteaua interna este suprasolicitata, nu este o idee foarte buna ca prima pagina a site-ului sa aiba 20MB.

Scopul

As putea spune ca este cea mai importanta parte a web designului. El reprezinta motivul pentru care site-ul exista (sau va exista).

Adesea, scopul este unul economic si trebuie luat in considerare de fiecare data cand iei o decizie ce implica celelalte parti ale web designului.

Bineinteles, implicarea celor 5 parti difera in functie de tipul site-ului. La un site personal nu conteaza aspectul economic atat de mult ca si in cazul unui magazin virtual. Un site pentru intranet nu trebuie sa fie la fel de atragator ca si un site destinat promovarii unui film.

Ce trebuie sa inveti

Cand incepi sa inveti web design, trebuie sa ai in vedere ca este o activitate foarte flexibila si ca sunt foarte multe metode pentru a atinge un scop anume.

Iti recomand sa incepi cu HTML, CSS, Javascript, Photoshop, Flash si Actionscript; desi sunt si alte alternative pentru Photoshop, iti garantez ca este de departe cea mai buna alegere.

Pe langa cele de mai sus, este excelent daca ai notiuni elementare de programare si proiectare a bazelor de date. Toate acestea te vor ajuta sa ai o imagine de ansamblu mai buna.

Pe langa tutoriale sau carti, iti recomand sa faci si cursuri de web design pentru ca foarte putine persoane reusesc sa obtina un job bun ca web designer daca nu au o certificare in domeniu. Asta nu inseamna ca nu poti ajunge sa lucrezi ca web designer si fara o facultate din domeniul IT, dar trebuie sa cunosti foarte bine tehnologiile care au legatura cu web design-ul, cateva aplicatii necesare realizarii elementelor grafice si sa ai un portofoliu foarte bun.

In cazul in care te-ai decis sa faci un curs de web design, nu uita sa te interesezi de urmatoarele lucruri:

– cu ce instructori o sa faci cursurile

– ce experienta au instructorii

– ce fel de certificari au

– ce fel de certificare o sa-ti dea tie dupa ce termini cursul si de cine o sa fie recunoscuta aceasta certificare

– cauta alte pareri despre cursul respectiv

Ce posibilitati ai

Ca web designer te poti angaja la o agentie/firma sau poti lucra ca freelancer; ambele optiuni au avantaje si dezavantaje. Totusi, sa fii web designer nu e un lucru usor si sa nu ai impresia ca o sa stai toata ziua sa desenezi in Photoshop sau alte programe de grafica.

Iata cateva dintre lucrurile pe care trebuie sa le cunosti, inainte de a te angaja ca web designer:

– cu ce aplicatii vei putea lucra (ce licente au in cadrul firmei). Este posibil sa nu poti lucra la potentialul tau maxim daca singura licenta neexpirata din firma o gasesti la Xara 3D;

– ce program o sa ai;

– ce se cere de la tine. Trebuie sa faci si munca programatorului? (este trist, dar, unii chiar cred ca un web designer trebuie sa lucreze la fel de bine si in PHP sau alte limbaje de programare). Iti recomand sa lucrezi la astfel de firme sau cu astfel de oameni DECAT daca iti face placere sa faci si ceva din munca unui programator.

– ce bonusuri vei avea (cursuri platite de firma, bonusuri la finalizarea proiectelor, bilete platite la anumite evenimente precum How To Web, etc.)

Aplicatii, carti si cursuri de web design pe care le recomand:

Ramane sa iti alegi ceea ce te intereseaza si crezi ca ti se potriveste.

Aplicatii:

– Editoare HTML + CSS + Javascript: Adobe Dreamweaver (Mac si Windows), Coda (Mac), Notepad++ (Windows), CSSEdit (Mac – doar editor CSS), diverse addon-uri sau extensii pentru browsere (Firebug – Firefox, Developer Tools – deja inclus in Chrome, Web Developer – Firefox)

– Grafica: Photoshop, Kuler (Mac si Windows), Flash CS5, diverse addon-uri sau extensii pentru browsere (Colorzilla, MeasureIt)

– Medii de testare (servere web personale): MAMP (pentru Mac) si XAMPP (Windows si alte sisteme de operare)

Carti:

– Build Your Own Website The Right Way Using HTML & CSS, 3rd Edition – vezi detalii aici

– The CSS Anthology: 101 Essential Tips, Tricks & Hacks, 3rd Edition – vezi detalii aici

– The Principles of Beautiful Web Design, 2nd Edition – vezi detalii aici

– jQuery: Novice To Ninja – vezi detalii aici

– Mastering CSS for Web Developers – vezi detalii aici

– Modern Web Design & Development – vezi detalii aici

Cursuri online/offline:

Sitepoint.com – vezi site
Lynda.com – vezi site

Citeste si: Invata singur web design (ghid gratuit)

2 Comments

Leave a Reply